Нов Брой 248

Архив Нов брой 

Брой 118 | За Мама

Дебела, по-дебела... подпухнала - Отоците през бременността


Ако имате подпухнали глезени и натежали крака, вероятно страдате от отоци (едем). Това е медицинското понятие за задръжка на течности и означава, че в тялото ви се задържа повече вода от обикновено. Отоците се срещат много често през бременността, особено през третото тримесечие и при някои жени може да са по-силно изразени, отколкото при други.

Коя е причината
С наедряването на тялото ви натискът върху вените се увеличава и кръвотокът се забавя. Вследствие на това, както и под действието на хормоните на бременността в тъканите ви се задържа течност. Отоците се срещат почти при 100% от бременните и се дължат на наличието на повече течност в тъканите, отколкото в кръвоносните и лимфните съдове. Най-засегнати са глезените.

Симптомите
Кожата ви може да изглежда подпухнала поради задържането на течност в подкожната тъкан. При натиск пръстите ви оставят вдлъбнатини. Възможно е признаците да се засилят през деня, особено ако стоите повече права, както и в горещо време.

Защо се засягат глезените и ходилата?
Задържането на течности в областта на глезените се дължи на земното притегляне. Тъй като организмът ви се напряга повече за изпомпване на допълнителното количество кръв, кръвният ток се забавя и под влияние на тежестта допълнителната течност от вените “се намества” в тъканите на глезените и стъпалата.

Nota bene!
Известно отичане на стъпалата, глезените и пръстите на ръцете е напълно нормално за бременността. Ако обаче лицето ви започне да отича, зрението ви се наруши, подпухнете изведнъж или единият от глезените ви е значително по-подут от другия, възможно е да е налице сериозно нарушение, като прееклампсия. Това налага незабавно да се обърнете към вашия лекар.

Опасни ли са за нероденото?
Опасност за нероденото бебе съществува, ако отоците се дължат на повишено кръвно налягане и прееклампсия. Затова при установяване на някои от тези състояния веднага се консултирайте с лекаря си.

Какво да правите
Отоците могат да намалеят, ако използвате всяка възможност да вдигате ходилата си нависоко (над нивото на ханша) и консумирате по-малко сол (тя задържа течност в тъканите). Хранете се здравословно и балансирано и не пренебрегвайте евентуалните усложнения. Добре е да спазвате някои правила.

 • Когато седите, не кръстосвайте краката и при всяка възможност ги изпъвайте. Избягвайте продължителното седене, защото кръвообращението се нуждае от стимулиране. Редовно правете леки упражнения за бременни.
 • Носете широки удобни дрехи и избягвайте къси чорапи със стегнат ластик около глезените.
 • Измерете стъпалата си. През бременността те могат да увеличат размера си, а носенето на по-малък номер обувки ще увеличи отоците.
 • Колкото и да е странно, пиенето на повече вода ще помогне да задържате по-малко течност, така че се погрижете за обилно “напояване” през целия ден.
 • Спете на лявата страна. Така няма да притискате големия кръвоносен съд, разположен в дясната част на гръдния кош, който обслужва долната част на тялото.

  Ще изчезнат ли след раждането?
  След раждането организмът ви бързо ще се освободи от излишните течности. През първите дни може да забележите, че уринирате и се потите повече. В резултат на това отоците ще изчезнат. Така че въпреки неудобството, което причиняват, те са само временно странично явление.

  « Обратно

 • Анкета

  Имате ли доверие на българските производители на биохрани?


  Не, не вярвам, че наистина спазват необходимите условия за биоземеделие.
  Да, имам им пълно доверие.
  Не мога да преценя.  Виж статистика »