Нов Брой 248

Архив Нов брой 

Брой 157 | За Мама&Татко

Наблизо ли е щъркелът?


Как да разберете, че раждането започва? Мисълта, че скоро ще прегърнете вашето бебе ви изстрелва на седмото себе. С всичките си сетива усещате предстоящата радост и дори сте надвили страха и притесненията. Задава се най-големият празник в живота ви. Възможно ли е обаче да пропуснете първите сигнали, които предхождат появата на бебето? Природата няма да позволи
това да се случи.
Когато бебето започне да се смъква надолу, ще почувствате облекчение в областта под ребрата. Ще усетите лека тежест ниско долу в корема и слаби болки в кръста. Често ще ви се ходи по малка нужда и влагалищната секреция ще се засили. Когато бебето се движи и когато вие променяте положението на тялото си, матката започва да се втвърдява. Възможно е да се появят контракции и да почувствате леки болки. Това може да ви заблуди, че раждането ще настъпи всеки момент и трябва да тръгнете към болницата. Всъщност става дума за т.нар. "лъжливо" раждане. Много скоро болките ще си отидат, но ще се наложи да ви настанят в отделението “Патологична бременност”. Там специалистите ще могат отблизо да следят как сте вие и бебето. Ако всичко е наред, вероятно още на следващия ден ще ви изпишат.
Не се разочаровайте, ако да се наложи да изчакате още малко идването на щъркела. Раждането няма да ви се размине!
Как ще познаете
че моментът е дошъл?
Първият сигнал са болезнените контракции. Те са придружени от болки в кръста и в корема ниско долу. Отначало контракциите са през 20–30 минути и продължават
30–40 секунди. Постепенно интервалът между тях се скъсява на 5–10 минути. Така маточната шийка се разширява и предлежащата част се спуска в таза.
Възможно е да се появи слузесто кръвенисто течение от гениталиите. Падането на т.нар. “тапа” е знак, че съвсем скоро раждането ще започне. Още по-сигурни сигнали, че бебето започва да излиза, са болезнените контракции през 5 минути и разкритието на маточната шийка 4 или повече сантиметра. В идеалния вариант, когато се появят болките, се пука и околоплодният мехур. Според статистиката в около 30% от случаите изтичането на “водите” предхожда контракциите. Това не винаги означава, че раждането започва, но лекарското наблюдение е задъжително. Затова, когато забележите, че водите изтичат, бързо тръгнете към родилния дом. Така ще се намали рискът и за вас, и за бебето. 
В зависимост от срока на бременността, от състоянието на маточната шийка и на бебето акушер-гинекологът ще прецени дали да изчака да се появят спонтанно контракции, или те да се стимулират медикаментозно. Едно обаче е сигурно – най-щастливият момент в живота ви ще е скоро!

Д-р Илияна Стоева
акушер-гинеколог

 « Обратно

Анкета

Имате ли доверие на българските производители на биохрани?


Не, не вярвам, че наистина спазват необходимите условия за биоземеделие.
Да, имам им пълно доверие.
Не мога да преценя.Виж статистика »