Нов Брой 248

Архив Нов брой 

Брой 213 | За Бебето

Хрема и хомеопатия

9 месецаЯнуари е месецът, през който се наслаждаваме на снежната картина навън, на топлината и уюта в дома, което безспорно ни зарежда с настроение. Като оставим настрана романтичната част на зимните месеци, автоматично се появяват асоциации с простуда, настинка, грип и тогава си казваме: „Мразя зимата! Носът ми все е запушен!”. А какво да кажем за бебетата и малките деца с течащ нос, след които тичаме с кърпичка в ръка? Как да спрем хремата? Това е първият въпрос, който си задават родителите, когато се изправят пред този проблем. Кои са най-удачните методи за лечение, как да ги прилагаме, безвредни ли са спрейовете за нос, можем ли да разчитаме само на „бабините” рецепти… За да отговорим на всички тези въпроси, се срещнахме с д-р Петко Загорчев, завеждащ ОАИЛ в МБАЛ „Шумен”, гр. Шумен.

1. През зимните месеци децата много често са с хрема. Какви са основните фактори за нейната поява?
Факторите за зачестяването на проявите на хрема през зимните месеци са комплексни:
- метеорологичните условия с предразполагащи простудни моменти;
- продължителното пребиваване в затворени помещения (училище, детска градина/ясла) с по-близък контакт на децата едно с друго;
- влошаващата се епидемиологична обстановка;
- промененият имунитет на децата под въздействие на променящите се метеорологични фактори.
Чувствителността на децата към отделните предразполагащи и отключващи хремата фактори е различна. Желателно е родителите да ги разпознават – простуда, влага, алергени, за да могат да дадат на лекаря точна информация за евентуалната каузалност на хремата и да помогнат за избора на подходящ медикамент, особено когато става въпрос за хомеопатично лечение. Препоръчвам Aconitum – при остър студ, Dulcamara – при влага.
2. Честото кихане на малкото дете симптом ли е за настинка?
Не. Кихането е рефлекторен защитен акт срещу температурни и дразнещи агенти. Придружено от секреция или оток и запушване на носа, вече може да се счита за начало на болестен процес.
3. Какви са превантивните мерки за предотвратяване на хремата?
На теория те са много, но на практика, за съжаление, невинаги са ефективни. И все пак препоръчвам закаляване, разходки на чист въздух, проветряване, поддържане на добра лична хигиена, избягване на места с висока концентрация на алергени, както и среда с много хора при влошена епидемиологична обстановка. Някои хомеопатични препарати като Oscillococcinum подобряват имунната защита от вирусни инфекции.
4. Почти всяко дете е с течащ нос още от ранна детска възраст. Какво е вашето обяснение за това?
Умерено секретиращото носле е естествено състояние за овлажняване и елиминация на попаднали вредни агенти. Естествено състояние на носната лигавица е да секретира. Това е така и при децата, и при възрастните. Патология е сухата носна лигавица.
5. Какво мислите за спрейовете за нос? Те подходящи ли са за бебета и малки деца?
По принцип спрейовете на основата на физиологичен разтвор са подходящи за овлажняване на носната лигавица и за почистване на засъхнали секрети. Тези с по- висока концентрация на натриев хлорид (стерилна морска вода) стимулират секрецията. Наличието на хрема е показание за умерената им употреба. Тяхната безвредност се преценява от ИАЛ и други подобни структури (FDA) и съответно препаратите получават (или не получават) регистрация за педиатричната популация.
6. Кои са най-подходящите методи за лечение на хремата?
Домашен покой, щадящ режим, изолиране на детето и почистване на секретите с физиологичен разтвор или подходящ за случая спрей за нос. Продължителната употреба на локални деконгестивни (отпушващи и подсушаващи) капки и спрейове води до увреждане на носната лигавица, хронифициране на процеса и намалена локална защита.
7. Почти всички сме запознати с някои „бабини” рецепти за лечение на хрема – например мед на памуче, което се поставя в носа на детето. Какво смятате за този и други подобни методи за лечение?
Съществуват данни, че само медът от manuka не уврежда носния епител. За „нашия” пчелен мед няма никакви данни за лечебен ефект при течащ нос. Той е известен алерген при децата. Малчуганите с поленова алергия могат да отреагират с алергично възпаление. Подобен е ефектът и на разреден прополисов разтвор. Спиртните разтвори са неподходящи, а водните – само разредени с физиологичен разтвор, при индикации и по предписание от лекар. Алергични реакции към прополис също са възможни.
8. Какво ще посъветвате родителите на бебета, чиито нослета са запушени? Кое е първото нещо, което трябва да направят, за да намалят дискомфорта на децата си?
Могат да използват деконгестивни капки за нос, но само при необходимост – хранене, приспиване, заедно с посочените по-горе промивки с физиологичен разтвор и спрейове. Не трябва да се прекалява с продължително симптоматично лечение с деконгестанти, а да се търси и лекува причината за това състояние.
9. Каква е нормалната продължителност на хремата?
Ако е с вирусна етиология – около седмица. Много зависи от сезона. При сезонни ринити и неподходящо лечение периодът се удължава. И тук хомеопатията може да предложи комплементарни хомеопатични средства за профилактика и лечение.
10. Може ли хремата да доведе до по-сериозни проблеми?
Ако не се лекува – може. Хремата води до бактериална суперинфекция, а тя от своя страна – до риносинуити. Условия за хронифициране на инфекцията има при ангажиране на околни органи – аденоиди, отити.
11. Какви са възможностите за хомеопатично лечение на хремата?
Старите „бабешки” препоръки не са загубили своето значение при лечение на хремата. Важно е детето да почива достатъчно. Не е задължително да „пази” леглото. Трябва да приема достатъчно течности, да се извежда на разходка навън за половин час, редовно да се издухва носът. При подходящо възпитание децата могат да се научат да издухват нослетата си още от година, година и половина. При по-малките деца може да се наложи аспирация на секретите. Нормалната влажност в стаята и умерената температура подпомагат втечняването на секретите.
Хомеопатичното лечение има своето място в лечението на острата хрема. Хомеопатията е лечебен метод на принципа на подобието, стимулиращ реактивните защитни механизми на организма. Медикаментите се прилагат във високи разреждания, често пъти около и над числото на Авогадро. Тези безкрайно малки дози правят хомеопатичните медикаменти абсолютно безвредени, без странични действия. Правилно подбрани, те позволяват бързо овладяване на симптомите и отзвучаване на болестния процес.


За правилния избор на хомеопатичното лечение е от значение лекарят хомеопат да получи информация за:
- евентуалната (предполагаема) причина за хремата (влага, простуда, контакт със заразно болни);
- количеството на секрецията – оскъдна/обилна, вида на секретите – бистри, гъсти, жълто-зелени;
- секрецията от носа – придружена ли е от кихане, раздразване на лигавицата на носа и ноздрите;
- носа – запушен ли е, или е проходим;
- други съпътстващи оплаквания – фибрилитет, кашлица.

Най-често прилаганите хомеопатични медикаменти са:
 Coryzalia – за смучене, по 1–2 таблетки през два часа.
 Sticta pulmonaria – при сухозапушен нос (суха хрема) и кихане, 2–4 пъти по 5 гранулки.
 Allium cepa – при често и силно кихане, при обилна водниста прозрачна секреция от носа, която зачервява и дразни кожата. Кихането и хремата се усилват в топла стая и намаляват на открито.
 Nux vomica – след излагане на влажен студ. Когато нощем носът се запушва, а сутрин започва залпово кихане с обилна недразнеща секреция.
 Kalium iodatum – при често кихане и отделяне на водниста, дразнеща секреция.
 Kalium muriaticum – при хрема, продължила повече от 5–6 дни, сгъстени бели секрети, намален слух.
 Kalium bichronicum и Hydrastis – при жълто-зеленакави секрети, жилави като ластик.
Посочените медикаменти се дозират 3–4 пъти дневно по 5 гранули за смучене, а при деца под 1–2-годишна възраст се разтварят в спринцовка с дестилирана (нискоминерализирана) вода и се дават бавно през устата, преди прием на храна и течности.
Съчетани със съветите, дадени по-горе, хомеопатичните лекарства са средства за бързо овладяване на хремата, избягване на излишни симптоматични медикаменти и антибиотици.
Точното хомеопатично лечение може да се предпише само от лекар хомеопат или по съвет на обучен фармацевт. Под техен контрол родителите също могат да овладеят приложението на някои хомеопатични медикаменти.

Даниела Граховска« Обратно

Анкета

Имате ли доверие на българските производители на биохрани?


Не, не вярвам, че наистина спазват необходимите условия за биоземеделие.
Да, имам им пълно доверие.
Не мога да преценя.Виж статистика »